Categorieën
Waarde

De veranderende wereld van de studiebureau’s

In een studiebureau werken ingenieurs samen.

Het is de moeite waard om even in te zoomen op hoe een dergelijk studiebureau geld verdient, en welke de impact hiervan is op de organisatie.

Studiebureau’s verdienen geld door een bepaalde (studie-)opdracht goed uit te voeren. Ik heb een tijdje bij Tractebel gewerkt, ik kan je een tipje van de sluier lichten.

Projectmatig werken

De “oude” manier van werken, en de manier die vandaag ook nog veruit het populairst is, is werken binnen een projectcontext.

Binnen het studiebureau zijn een aantal profielen beschikbaar met verschillende expertises. Als er een nieuwe opdracht binnenkomt, dan wordt de opdracht opgesplitst en verdeeld binnen afdelingen en de profielen die er werken.

Hieronder geef ik een voorbeeld. Er moet een stabiliteitsberekening gemaakt worden. Marnix zal dit uitvoeren, met verificatie door Mo en Magaly.

Werk
Marnix (junior): 40 uur à 100 EUR/u4000 EUR
Mo (medior): 10 uur à 140 EUR/u1400 EUR
Magaly (senior): 4 uur à 200 EUR/u800 EUR
Totaal werk6200 EUR
Contingencies (10%)600 EUR
Marge (10%)700 EUR
Totaal offerte7500 EUR

Waar haalt het studiebureau nu zijn winst? Verkijk je niet op de tabel hierboven, het is niet enkel de “marge”! En neen, de contingencies reken ik niet als winst. Omdat er ook projecten mislopen, en de post gemiddeld op nul uitkomt.

De winst zit bij de junior. De schoolverlater heeft in een week voor het bedrijf 4000 EUR verdiend. Maar zijn effectieve kost aan het studiebureau is een stuk lager! Bij het studiebureau waar ik werkte, rekenden we met ongeveer 40 EUR/u voor een junior. Het studieubureau wint dus, enkel en alleen aan de junior, 2400 EUR op het project.

De winst bij de de medior en seniors zijn een stuk kleiner. Niet noodzakelijk omdat ze meer verdienen (hint: dat doen ze niet), maar omdat er per project relatief minder uren voor voorzien worden.

De truc voor elk studiebureau is dus: zoveel mogelijk schoolverlaters aannemen, die aan een laag brutoloon aan de slag willen gaan. En aan de andere kant, zoveel mogelijk op de rem staan bij de loonsaspiraties van de mediors en seniors. Die zijn lastig, want ze kostelijk en daardoor bij de klant moeilijk te verkopen.

Productmatig werken

Hier en daar vind je bij studiebureau’s ook teams die op een andere manier werken, en die een product in elkaar steken.

Dit kan zeer gevarieerd zijn. Denk aan een tool die automatisch na-een-druk-op-de-knop een volledig riolerings- en wegenisprofiel uitrekent. Of een tool om de veiligheidsperimeters rond windturbines automatisch uit te rekenen.

Plotseling is de manier van werken veranderd. Als studiebureau heb je nu niets meer aan je juniors. Die moeten de stiel nog leren, en nog niet ervaren genoeg om de totaaloplossingen te vinden. Je moet het doen met je innovatieve mediors en seniors. Die kunnen mogelijks wél allerhande magische oplossingen in elkaar boksen. En voor de écht goede, daarvoor is men bereid goed te betalen.

Analogie met IT’ers en programmeurs

Zie je de analogie met programmeurs en it’ers…?

Wat betekent dit voor jou?

Leer productmatig werken

Innoveer

En zoek een studiebureau of bedrijf waar ze dit profiel graag zien komen.

Categorieën
Geen categorie

Loonsonderhandelingen

Je nieuwe werkgever heeft je gebeld na je jobinterview. Ze willen je aannemen! Nu is het tijd om de details uit te werken. Onder andere je toekomstig salaris zal besproken worden.

Kan je wel onderhandelen over je salaris?

Dit is waarschijnlijk het moeilijkste deel van het proces: weten wanneer te onderhandelen en wanneer je moet zwijgen en de aanbieding aannemen.

Vooraleer te beginnen, moet je dus weten wat voor jouw een aanvaardbaar aanbod is. Je laagste bod dat je wil aanvaarden.

“Jonge ingenieurs hebben invloed op hun salaris, simpelweg omdat ingenieurs momenteel veel gevraagd zijn,” waarschuwt Samantha Lambert, directeur HR bij Blue Fountain Media. “Werkgevers zullen proberen gebruik te maken van een instapmodel door hen een laagbalsalaris aan te bieden als ze niet weten wat ze verdienen.”

Ontdek wat normaal is voor uw branche en locatie. “” Nieuwe ingenieurs zouden wat onderzoek moeten doen voordat ze een interview en salarisonderhandelingen beginnen “, adviseert Lisa Mullen, manager Corporate Human Resources bij Halogen Software. “Raadpleeg collega’s in vergelijkbare functies, zoek online salarisbanden op en raadpleeg professionele organisaties die salarisinformatie bijhouden. Op deze manier kun je onderhandelen met realistische verwachtingen om ervoor te zorgen dat je met een eerlijke deal komt. “

Beoordeel vervolgens of het de moeite waard is om zelfs maar te proberen te onderhandelen. Stacy Hawley van carrièreconsultants Credo en auteur van Rise To The Top: hoe vrouwen hun professionele personeel gebruiken om meer te verdienen, merkt op dat het erg afhankelijk is van het type bedrijf waarvoor u solliciteert. Grote bedrijven hebben vaak standaardprocedures en zullen niet onderhandelen. Startups en kleine bedrijven kunnen flexibeler zijn, maar ze hebben niet altijd veel budget voor onderhandelingen.

“Het starten van salarissen voor veel technische afgestudeerden zijn redelijk goed,” zegt Hawley. “Een mijningenieur van een goede school kan $ 80k recht geven op school. Als je om meer vraagt, pas dan op dat je niet zo inhalig overkomt. “

Anderzijds wijst salaris- en loopbaanonderhandelaar Katie Donovan erop dat “84% van de aanwervingsmanagers onderhandelingen verwacht, dus moeten ze wat geld beschikbaar houden voor de onderhandelingen. Er wordt geschat dat mensen die onderhandelen $ 1 miljoen toevoegen aan hun carrière-inkomsten. “Als het aanbod laag lijkt, kan dat een indicator zijn dat ze van je verwachten dat je over salaris onderhandelt.

Eindelijk, wees eerlijk over wat je echt waard bent. Randy Iliff van bb7 benadrukt de noodzaak om een ​​realistische kijk te hebben op je eigen waarde voor een werkgever. Val je echt op? Ben je echt meer waard dan de gemiddelde sollicitant? “In een zakelijke omgeving wordt het salaris getoetst aan de normen van de branche. Nieuwe college grads worden over het algemeen beschouwd als onderling verwisselbare grondstoffen die worden gekocht tegen de gangbare wisselkoers. De sleutel is om iets anders dan de norm te zijn – dat maakt de toegestane afwijkingen van het basissalaris mogelijk waar een personeelsmanager voor kan lobbyen. Een standaard afgestudeerde krijgt een standaardaanbieding, maar een afgestudeerde die voor het afstuderen haar eigen bedrijf startte en verkocht, krijgt een compleet andere behandeling. “

Consultant Barry Maher beveelt deze eenvoudige test aan. “Stel jezelf de volgende vraag:” Geloof ik dat ik dit geld sterk genoeg verdien dat ik een zaak kan maken die mijn potentiële baas moet overtuigen? “Als je jezelf niet kunt overtuigen, zul je niemand anders overtuigen.”

Als je echt iets speciaals hebt, probeer dat dan in alle opzichten te verdelen met een bovengemiddeld salaris.

Categorieën
Geen categorie

Drie types ingenieur

De job van “ingenieur” is zeer breed. Het is daarom moeilijk om het zomaar over “de ingenieur” te hebben. Toch probeer ik hier een “opdeling” te maken in het werkveld.

Ik heb deze oefening al eerder gedaan, zie het bericht Onderzoeker, ingenieur, of productieverantwoordelijke. In dit artikel ga ik daar op verder, maar dan specifiek voor ingenieurs.

Situatie in de infrastructuursector

Als ingenieur in de infrastructuursector is de situatie redelijk duidelijk. Er zijn grosso modo drie types jobs:

  • Bij de aannemer
  • Bij het studiebureau
  • Als bouwheer

In de andere vakgebieden

Ik heb vooral ervaring in de bouw-, infrastructuur en energiesector. Toch vermoed ik dat opdeling hierboven ook bij de andere ingenieursjobs van toepassing is. Dit wordt bevestigd door een onderzoek van de KULeuven:

“We maken een onderscheid tussen mensen die meer bezig zijn met product leadership (gericht op innovatie), operational excellence (gericht op optimalisatie) of customer intimacy (klantgericht).”

Sofie Craps, KULeuven

Categorieën
Geen categorie

De zin en onzin van knelpuntberoepen

Neem eens de lijst door met knelpuntberoepen.

Een lees dan nog eens mijn artikel Dringend ingenieurs gezocht.

Herkenbaar?

Als er blijkbaar zo weinig mensen werfleider, werfconducteur of calculator bij een aannemer willen zijn.

Ligt dit dan niet gewoon aan de aannemer of het bedrijf dat dat type profielen zoekt?

Werfleiders en -conducteurs zijn keiharde jobs, met een slechte balans werk-privé: elke dag buiten, lange dagen, … Zou dit niet beter aangepakt worden?

Categorieën
Strategie

Ontevreden met de media? Doe er iets aan!

Veel van mijn vrienden zijn ontevreden met wat er op televisie is, met het nieuws online, met de inhoud van hun krant.

Waarom is er niets meer op televisie?

Ik begrijp de televisiekanalen, de websites, gratis de kranten waarnaar ze verwijzen wel. De enige manier voor die kanalen om geld te verdienen is door zoveel mensen te bereiken.

Hoe bereik je zoveel mogelijk mensen? Clickbait, gemakkelijk te slikken inhoud, artikels die onze vooroordelen bevestigen, door het kort en leuk te houden, veel foto’s, door opnieuw en opnieuw met dezelfde mensen af te komen, … Een race naar de bottom.

Wat kan je doen?

De fantastische Seth Godin zegt erover:

We can survive if we eat candy for an entire day, but if we put the greenmarkets out of business along the way, all that’s left is candy.

De vraag is dus:

Wat doe jíj om een breed, kwalitatief, diepgravende media te hebben? Betaal je voor je kwalitatieve krant? Betaal je voor je topseries van Netflix? Mail je de krant als je een fout leest in een artikel? Stuur je soms een opinie of lezersbrief in met je mening? Like je op Facebook of Twitter die kandidaat die volgens jou de beste mening verkondigt?

Of niet?

Categorieën
Strategie

Upside downside

Als je onze blogt volgt, dan weet je dat verloning niet het belangrijkste is in bepalen of je een goede job hebt. Balans werk/privé is belangrijk, een goede werksfeer, een “doel” in je job, …

Ik wil daar één punt aan toevoegen. Om over na te denken.

Heeft je job een “possible upside”, een potentieel positieve kant? Of loop je risico?

Wat is een upside?

Speel je in een bandje, of plaats je je eigen Youtubevideo’s online? Je verdient geld met je activiteit.

Daarnaast heb je een kleine kans, echt een hele kleine kans, dat je “viral” gaat en internationaal uitgroeit tot de nieuwe “PewDiePie”. Dit is een “potential upside” van je werk.

Andere voorbeelden zijn fotografen, game-ontwikkelaars (herinner je Flappy Bird) …

Een enkele foto. Wereldwijd opgepikt.

Of loop je risico?

Denk aan de kleine aannemer. Die verdient ook geld met zijn activiteiten, maar loopt ook altijd een kleine kans dat er iets totaal verkeerd gaat, en dat hij een rechtzaak (claim) aan zijn broek krijgt.

Moeilijk onderscheid

Let wel. Het is niet altijd eenvoudig om het onderscheid te maken. Een Youtuber kan ook een proces aan zijn broek krijgen (smaad!). En de aannemer kan tijdens zijn activiteiten op een “gouden” opportuniteit stoten. Maar denk aan de potentiële plus- en minpunten vooraleer je een nieuwe job aanneemt.

Categorieën
Strategie

Waarom word je als consultant aangeworven?

Bedrijven werven consultants hoofdzakelijk voor twee redenen aan. Welke zijn deze, en hoe kan je daar best mee om gaan?

Wegens je expertise

Je hebt een specialisatie, je lost een zeer specifiek probleem op dat buiten de normale bedrijfsvoering van de klant valt.

Dit zijn normaal gezien kortetermijnsopdrachten, hooguit een paar maanden. Het bedrijf zoekt je hulp omdat het economisch niet rendabel is om enkel voor die gespecialiseerde opdracht iemand fulltime aan te nemen.

Onder deze categorie vallen IT’ers, ontwerpers, copywriting, ..

In deze categorie kan je je eigen marketing gaan doen: een netwerk uitbouwen, conferences bijwonen, een boek schrijven, bloggen, sociale media, ads, cold calling, … Zo verhoog je je visibiliteit en je kansen op werk.

Bodyshopping (staff augmentation)

Body shopping of staff augmentation is een tweede reden waarom bedrijven externen aanwerven. Je doet een opdracht voor meestal langere termijn die eigenlijk ook door een interne werknemer zou kunnen gedaan worden.

Waarom zoekt men dan een externe consultant?

Dit kan verschillende redenen hebben. Meestal zijn dit grote bedrijven, en werkt men om “bedrijfstechnische redenen” met consultants. Soms gaat het ook gewoon over onkunde bij de klant.

Huh? Bedrijfstechnische redenen?

Hoe groter het bedrijf, hoe meer interne regels, hoe meer men aan staff augmentation begint te doen. Mogelijke redenen:

  • Met de interne loonschalen kunnen geen competente medewerkers worden aangetrokken;
  • Het bedrijf heeft dringend bijkomende mensen nodig, maar de eigen HR-dienst kan niet volgen;
  • Het bedrijf heeft een “hiring stop”, werft “officieel” niet meer aan, bijv. om de kwartaalcijfers op te smukken;
  • Incompetent management waardoor internen vertrekken of lui worden;
  • Allerlei budgetten die “op” moeten, …

Als kleine zelfstandige is het moeilijk om zaken te doen met deze laatste categorie bedrijven. Door de grove incompetentie bij de eindklant maken ze het zichzelf moeilijk met zaken als “trusted suppliers”, betalingstermijnen van 3 maanden, …

Deze grote bedrijven verkiezen ook een bestaande leverancier, en tenzij je een zeer goede relatie met het bedrijf hebt, zullen ze niet de moeite doen om je zonder een bestaand tussenbureau onder contract te leggen.

Categorieën
Waarde

Keuzes maken is goed voor je carrière

Carrière maken gaat over keuzes maken. Je kan niet overal in uitblinken. 

Dit is mijn populairste advies aan mensen met ambitie, die “het willen maken”. Maak keuzes in je leven.

Op een bepaald moment komt Alice aan een splitising in de weg. Welke kant moet ze op? Dat hangt ervan af…

Categorieën
Strategie Waarde

Hard werken .. of lang werken

Een IT’er die de ganse dag formulieren indient en bestellingen voor IT-materiaal opvolgt, kan die dag mogelijks 10 uur factureren, en werkt lange dagen.
De informatica die een betere aanpak, een beter algoritme, bedenkt voor een bepaald probleem, of de jurist die nét dat punt vindt waardoor de juridische zaak gewonnen wordt, die werken hard.

Als sinds het begin der tijden wordt er lang gewerkt. Landbouwers, jagers, fabrieksarbeiders … Die moesten veel werken om te kunnen slagen. Generaties lang hadden mensen met goesting om te werken een gigantisch voordeel ten opzichte van anderen.

Dit is niet langer het geval. Miljoenen mensen in de Verenigde Staten doen twee-drie jobs tegelijkertijd… Maar werken aan een hongerloon, en blijven gevangen in die situatie. Ik twijfel er niet over dat dit ook zal overwaaien naar onze contreien.

We moeten dus met zijn allen “beter” en “harder” gaan werken.

Alleen is dat niet eenvoudig. Voor je collega’s en je omgeving is het duidelijk als je lang werkt. Je hoeft enkel fysiek aanwezig te zijn. Het is niet zo eenvoudig voor hen om te zien dat je hard en goed werkt. Het kan ook sneller misgaan: de informatica uit het voorbeeld hierboven, die haar eigen aanpak overschat, of de jurist die toch zijn case verliest.

Welk type ingenieur of IT’er ben jij? Een die hard werkt, of een die lang werkt?

Categorieën
Strategie

Dringend ingenieurs gezocht

Je hoort regelmatig dat er een groot tekort is aan ingenieurs en IT’ers. Kortom, te weinig technisch geschoold personeel op de arbeidsmarkt.

Dat is een halve waarheid en een halve leugen.

Er zijn voldoende ingenieurs en IT’ers aanwezig op de arbeidsmarkt. Maar vele daarvan kiezen ervoor aan de slag te gaan in een job die niet aansluit bij hun opleiding. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat bijna een derde van de Belgische ingenieurs, IT’ers, wetenschappers en wiskundigen niet volgens hun diploma werkt. Dit is het dubbele van pakweg dokters en verpleegkundigen.

Waarom? Omdat hun technische job te zwaar, te stresserend was, of omdat die te ver van hun passies staat.

Om STEM-jobs alsnog aantrekkelijk te houden, trekken werkgevers de snoeplade open: een mooi loon, bedrijfswagen, mogelijkheid tot thuiswerk, goede balans werk/privé, etc.

Maar kost natuurlijk geld. Werkgevers hebben daarnaast nog een tweede strategie ter beschikking om technische profielen te lokken: lanceer met de regelmaat van de klok een persbericht: “ingenieurs gezocht!”, elke krant neemt het bericht over, meer scholieren kiezen in het hoger onderwijs voor een gegeerde STEM-opleiding, en een paar jaar later keert de arbeidsmarkt zich in het voordeel van de werkgever. Dan kan de snoeplade weer dicht.

(hat tip: De Tijd)